Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олио, кисело мляко с разбита в него сода да шупне.
Накрая прибавяме ванилия и брашно с бакпулвера, разбърква се кексова смес. Сипва се в малка тавичка върху хартия за печене. Печем блата в загрята фурна до суха клечка. Изважда се и охладен се срязва през средата на две части.
Намазваме със сладко от ябълки. За целта в тиган се загрява масло, добавят се обелени и нарязани на кубчета ябълки със захар. Бърка се докато сгъсти и плодът омекне. Намазва се долният блат и покриваме с втората половина, като леко се притиска. Намазва се и отгоре.
Охладен се реже на квадрати, всеки се поръсва с настърган шоколад, щипка смлени орехи и сервираме с клонка мента.