Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Пълнозърнеста содена питка със семена

Пълнозърнеста содена питка със семена

Пълнозърнеста содена питка със семена
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"С тази пълнозърнеста содена питка се посрещат гости"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 кг
  • брашно - 200 г
  • семена - 100 г микс /тиквени, слънчогледови, лен, сусам/
  • кисело мляко - 350 г
  • сол - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно и направете кладенче.

Чукнете яйцата, добавете солта. Добавете микса от семена.

Сложете содата в киселото мляко и разбъркайте. Прибавете млякото към брашното.

Добавете хладка вода около 1/2 ч.ч. Ако е необходимо, добавете още за омесването на меко тесто - нелепнещо.

Готовото тесто разстелете в голяма тава с незалепващо дъно и оставете питката на топло за около 30 минути.

Изпечете содената питка в загрята фурна до 200 градуса до златист загар.

Готовата пълнозърнеста содена питка със семена покрийте с чиста кърпа и оставете 15-20 минути, след което разчупете и поднесете с желаната от вас шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: