Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Картофена супа»Най-вкусната картофена супа със застройка

Най-вкусната картофена супа със застройка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Най-вкусната картофена супа със застройка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"И най-вкусната картофена супа на света става още по-вкусна със застройка"

Необходими Продукти

  • картофи - 550 г хлебен сорт (Пикасо или Агата)
  • зеленчуков бульон - 1.300 мл. (домашен)
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 бр. червена
  • чушки - 1/2 бр. жълта
  • лук - 1 бр., едра глава
  • доматена салца - 1/2 к.ч. (от розови домати)
  • корени от магданоз - 4 бр.
  • фиде - 80 г
  • масло - 60 г
  • магданоз - 3 стръка пресен
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, почистваме и измиваме добре всички зеленчуци. Лука, моркова и пиперките нарязваме на ситно или блендираме за по-бързо. Картофите нарязваме на средни зарчета.

В подходяща тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея сотираме за кратко нарязаните зеленчуци. Прибавяме малко червен пипер, доматената салца и лъжица сол на вкус.

Следват горещия зеленчуковия бульон (или вода, ако не разполагате с такъв), черния пипер, корените от магданоза и кубчетата от картофи.

Супата ври на много тих огън. Десет минути, преди да я отстраним от огъня и да прибавим към нея застройката, пускаме лавровото листо и фидето. Оставяме картофената супа да къкри още 15 минути.

През това време приготвяме застройката от киселото мляко и жълтъка. Постепенно към нея прибавяме част от бульона и темперираме.

Разредената застройка изсипваме в супата и я поръсваме с пресен нарязан магданоз. Поднасяме я в порционни купички, гарнирана с бучка масло и резен лимон.

По желание доовкусяваме с още прясно смлян черен пипер и заквасена сметана по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
40
30
20
11
Дай твоята оценка: