Начин на приготвяне
Обелваме, почистваме и измиваме добре всички зеленчуци. Лука, моркова и пиперките нарязваме на ситно или блендираме за по-бързо. Картофите нарязваме на средни зарчета.
В подходяща тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея сотираме за кратко нарязаните зеленчуци. Прибавяме малко червен пипер, доматената салца и лъжица сол на вкус.
Следват горещия зеленчуковия бульон (или вода, ако не разполагате с такъв), черния пипер, корените от магданоза и кубчетата от картофи.
Супата ври на много тих огън. Десет минути, преди да я отстраним от огъня и да прибавим към нея застройката, пускаме лавровото листо и фидето. Оставяме картофената супа да къкри още 15 минути.
През това време приготвяме застройката от киселото мляко и жълтъка. Постепенно към нея прибавяме част от бульона и темперираме.
Разредената застройка изсипваме в супата и я поръсваме с пресен нарязан магданоз. Поднасяме я в порционни купички, гарнирана с бучка масло и резен лимон.
По желание доовкусяваме с още прясно смлян черен пипер и заквасена сметана по желание.