Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Всички продукти трябва да имат стайна температура.
В купа се пресява брашното и се оформя кладенче. Прибавя се маята, захарта, топлата вода, яйцето, мекото масло на кубчета и заквасената сметана. Солта се прибавя накрая, тъй като не е добре да се смесва директно с маята. Размесва се с перките на миксера, ако е необходимо може да се добави още малко вода, съответно брашно, за да се получи еластично, нелепнещо тесто. Измесеното тесто се поставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час. Може купата да се постави и във фурната, затоплена на 50 градуса и изключена.
Плънката се приготвя от леко запечените и едро смлени орехи на сух тиган, прибавят се стафидите, които са били натопени в малко горещ ром/вода, отцедени и подсушени и нарязани на ситно сушени плодове по избор.
Втасалото тесто се дели на три равни части. Всяка част се разточва с точилка в кръг, който се дели на 8 бр. триъгълници. За разрязването им може да се ползва къдрав нож /резец, за да може листенцата да имат и къдраво оформление и отстрани, но въпреки това тя ще се загуби по време на печенето, или поне така стана при моите кифлички.
Взима се един триъгълник и с острието на нож се прави шарка по дължина без да се разрязва тестото, а отстрани в горната част вече с нож се разрязва като малки тесни дупки, разрези, без отново да се стига до края на тестото. Триъгълникът се обръща обратно, така че долната страна да стане горна, да стане лице, защото след завиването по-видимите шарки ще дойдат отгоре.
Поставя се по 1 ч. л. от плънката и се завива кифла, като първо се прихлупват ъглите към средата и след това се завива на руло към края на триъгълника.
Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят да втасат за още 30 мин. Намазват се с жълтък разбит с малко вода или прясно мляко.
Пече се на 180 градуса за около 20 мин. След като се охладят леко се посипват с пудра захар.
Източник: lussi`sworldofartcraft.blogspot.com
За плънка към ползвала мармалад от ябълки с малко сини сливи и стафиди.