Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в купа, заедно със солта. Маята прибавяме към хладкото мляко със захарта. Разбъркваме я внимателно.
В брашното правим кладенче, в което слагаме ситно настъргания кашкавал, двете яйца, маслото, олиото и активиралата се мая с прясното мляко. От третото яйце отделяме жълтъкът от белтъка.
Жълтъка оставяме за намазване на кифличките. Белтъка смесваме с натрошеното на ситно сирене и го отделяме настрана като плънка.
От съставките омесваме меко и еластично тесто, което фолираме и оставяме за 40 минути да почине и удвои обема си.
Поставяме го върху набрашнен плот омесваме още веднъж и разточваме правоъгълна кора с дебелина 1 см.
Нарязваме я на малки триъгълници - 3 см. в широкият край. Слагаме по 1 к.л. от плънката и завиваме в посока към острия край.
Оформените мини солени хапки намазваме с разбития с малко прясно мляко жълтък и подреждаме в намаслена тава.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Готовите кифлички покривам с памучна за целта кърпа, за да останат меки и въздушни. Тези мини кифлички сервирам на малчуганите - на две хапки и без трохи по пода. Да им е сладко!
Коментари