Начин на приготвяне
Запечете лешниците в сух тиган за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато. Оставете ги да се охладят и ги смелете в блендер.
Настържете кората на портокала на фино ренде.
Смелете бисквитите. Разтопете маслото.
Във форма със свалящ се борд (24-26 см) смесете бисквитите, лешниците, кората на портокала и маслото. Объркайте всичко и оформете блат. Поставете в хладилник за 30 минути.
През това време си пригответе крема. Накиснете желатина в 50 мл студена вода.
Смесете заквасената сметана с фъстъченото масло и разбъркайте до получаване на гладък крем. Ако фъстъченото масло не е подсладено, добавете и 3-4 с.л. пудра захар.
Набъбналия желатин разтопете в съд на водна баня. Щом се втечни, го прибавете към крема и разбърквайте, докато се усвои напълно.
Добавете готовия крем към блата и заравнете с шпатула. Поставете в хладилник за около час.
Начупете шоколада, прибавете сметаната и маслото. Сложете ги в съд на водна баня и бъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане хомогенна.
С тази глазура залейте тортата.
Нарежете портокала на парчета и украсете фъстъчената торта според предпочитанията ви.
Покрийте я с фолио и поставете в хладилник за още няколко часа.
Да ви е сладко!