Начин на приготвяне
В магазина изберете плод, който като го разклатите да се чува плисък на течност във вътрешността му. Не се нахвърляйте на по-големи като обем плодове, а на по-малки и с по-голямо тегло! Иначе има вероятност да си изберете, презрял и мухлясал плод. В големите вериги има контролни везни и имате възможност да теглите.
Орехът се удря няколко пъти по най-широката му част с обратната страна на тежък нож, като въртим постоянно. Пробивам една от трите вдлъбнатинки на кокосовия орех и обръщам в чаша да се отцеди течността.
Поставям го в найлонов плик и го удрям 2-3 пъти с чук, докато се цепне. С помощта на лъжица внимателно отделям ядката от черупката. Кафявата коричка, лично аз предпочитам да не я отстранявам.
Измивам с вода полепналите твърди частички от черупката. Взимам половината от ядката и я нарязвам на парченца, които слагам в блендера заедно с отцедената течност.
Блендирам до момента, в който се получи едро смляна каша. Добавям печените фъстъци. Отново блендирам за кратко. Постепенно прибавям лененото и кравето масло. Тук вече блендерът започва да работи на почивки, защото иска време, докато всичко ще се превърне в нещо като паста.
Накрая добавяме петмез от рожков или мед. Блендира се докато се получи гладък крем. Ако желаете добавете и чисто какао - ще се получи по-шоколадов вкус. Съхранявайте в бурканче в хладилник.
Използвам за закуска заедно с кафето сутрин и се чувствам сита до обяд. Рецептата е подходяща за НВ/ВМХ (ниско въглехидратно/високо мазнинно хранене).