Начин на приготвяне
Приготвянето на тарталетите започва от смесването на сухите съставки в една купа - брашното, бакпулвера, ванилията и пудрата захар се пресяват на едно място.
Маслото трябва предварително да извадите от хладилника, за да не е много стегнато, но не и напълно разтопено. Режете парчета и с постоянно месене добавяте към сухите съставки.
Когато сложите всичкото масло добавяте водата и жълтъка и месите докато тестото стане гладко. Завивате купата с фолио и оставяте за поне половин по-добре 1 час в хладилника.
Пригответе си кошничките и точилка. Вземате малки топченца, разточвате ги и ги слагате в кошничките, като с нож може да обирате излишното тесто отгоре. Така се процедира докато свърши тестото.
Надупчвате леко с вилица дъното на всяка, за да не се надигнат и изпичате до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изваждате ги да изстиват, а през това време приготвяте и крема. Първо разбивате жълтъците със захарта докато станат пухкави. Внимателно и с постоянно бъркане добавяте шампанското и прехвърляте на котлона.
Бъркайте докато кремът се сгъсти, след което оставете да изстине. Разбийте сметаната заедно с фъстъчения крем (вкъщи много обичаме този вкус и слагам 4-5 с.л., но става прекалено сладко).
Внимателно смесете с вече изстиналия крем с шампанско. С лъжичка напълнете тарталетите и ги декорирайте по собствен вкус или с това, което имате под ръка.
Идеята за тарталетите е от кулинарния блог на Люси Евтимова.