Торта с фъстъчен крем

Торта с фъстъчен крем
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Нито крачка повече - това е нашата торта с фъстъчен крем и от нея не даваме на никого - ето ви рецептата, пригответе си ваша"

Необходими Продукти

  • за блата
  • бисквити - 330 г какао
  • лешници - 50 - 60 г смлени
  • масло - 125 г
  • портокали - 1 бр. само кората
  • за крема
  • заквасена сметана - 400 г
  • фъстъчено масло - 350 г (подсладено)
  • желатин - 1 пак.
  • за глазурата
  • шоколад - 100 г (натурален)
  • сметана - 100 мл
  • масло - 1 с.л.
  • за гарантиране
  • портокал - 1 бр.
  • шоколадови дражета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запечете лешниците в сух тиган за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато. Оставете ги да се охладят и ги смелете в блендер.

Настържете кората на портокала на фино ренде.

Смелете бисквитите. Разтопете маслото.

Във форма със свалящ се борд (24-26 см) смесете бисквитите, лешниците, кората на портокала и маслото. Объркайте всичко и оформете блат. Поставете в хладилник за 30 минути.

През това време си пригответе крема. Накиснете желатина в 50 мл студена вода.

Смесете заквасената сметана с фъстъченото масло и разбъркайте до получаване на гладък крем. Ако фъстъченото масло не е подсладено, добавете и 3-4 с.л. пудра захар.

Набъбналия желатин разтопете в съд на водна баня. Щом се втечни, го прибавете към крема и разбърквайте, докато се усвои напълно.

Добавете готовия крем към блата и заравнете с шпатула. Поставете в хладилник за около час.

Начупете шоколада, прибавете сметаната и маслото. Сложете ги в съд на водна баня и бъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане хомогенна.

С тази глазура залейте тортата.

Нарежете портокала на парчета и украсете фъстъчената торта според предпочитанията ви.

Покрийте я с фолио и поставете в хладилник за още няколко часа.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: