Начин на приготвяне
В подходяща купа разбиваме маслото (което е със стайна температура) и захарта до побеляване.
Разбиваме в два отделни съда белтъци и жълтъци. Прибавяме ги постепенно към сместа.
Пресяваме брашното с бакпулвера. Ароматизираме сухата смес с канелата и ванилията.
Смесваме яйчената със сухата смес и разбъркваме добре до хомогенност.
Настъргваме на ренде кората от 1/2 лимон и изцеждаме сока на единия плод.
Прибавяме го към мекото тесто заедно със ситно смлените бадеми.
Разбъркваме още веднъж с дървена лъжица, като внимаваме да не прекаляваме с премесването на тестото.
Изсипваме сместа във форма за печене, предварително постлана с хартия.
Заглаждаме повърхността внимателно с метална лопатка.
Ябълките нарязваме на резени и ги поръсваме с лимонов сок (от втория цитрус), за да не почерняват.
Подреждаме резените върху тестото, като леко ги притискаме, към него.
Печем пая в предварително загрята фурна на 160 градуса за 40 минути.
Оставяме ябълковия сладкиш да се охлади напълно.
Изваждаме го от формата и го поръсваме с пудра захар.
Този ябълков пай е подходящ да се поднесе с чай или кафе, но и като десерт, гарниран с бита сметана или шоколадов сладолед.
Най-добре е да го консумираме на другия ден, защото блатът ще се е пропил с ароматите на канела, бадеми и цитрусови нотки.