Начин на приготвяне
Белим картофите (500-600 г), измиваме и слагаме да се варят цели, като към тях прибавяме и измити, белени цели моркови (2 бр.). Варим, колкото е необходимо, докато се сварят, но без да се разваряват. Когато са готови, изваждаме от водата и оставяме да се отцедят.
Като се поохладят, настъргваме на едро ренде.
В малко олио (2 с.л.) и вода (1/2 к.ч.) задушаваме почистен и измит праз, нарязан ситно. Като поомекне и остане на мазнина, махаме от котлона и като се охлади, прибавяме към картофите и морковите.
Разбъркваме и подправяме със сол, черен пипер, чубрица и магданоз. Прибавяме филийката хляб, напоена във вода и добре отцедена.
Слагаме и оризово брашно (1 с.л.) и нишестето (1 с.л.), а после и яйцето.
Омесваме хубаво сместа и с леко навлажнени ръце правим топчета - крокети.
Овалваме хубаво в царевично брашно и изпържваме в повече олио до златисто.
Може да поднесем картофените крокети със сос от хубаво смесени майонеза и кисело мляко.