Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Писия с лек сос от риган и лимон

Писия с лек сос от риган и лимон

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Писия с лек сос от риган и лимон3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Крехка риба и лек, апетитен сос към нея - това е идеалната чиния в представите ни"

Необходими Продукти

  • чесън - 6 скилидки
  • зехтин - ½ ч.ч. екстра върджин
  • галета - 1 ч.ч.
  • магданоз - 5 с.л. накълцан
  • мащерка - 1 с.л. накълцана прясна
  • лимонова кора - 2 с.л. настъргана
  • люти чушки - ½ ч.л. стрита
  • писия - 12 малки филета (ок. 30 г всяко)
  • сол
  • масло - 2 с.л. обезсолено, нарязано на 8 парчета
  • бяло вино - ½ ч. сухо
  • зеленчуков бульон - ½ ч.ч. или вода
  • лимонов сок - ¼ ч. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Начуквам скилидките чесън с плоската страна на ножа и ги сипвам в зехтина. Оставям ги да киснат заедно на стайна температура от 30 минути до 2 часа.

В купа слагаме галетата, 3 с.л. магданоз, мащерка, лимоновата кора и ¼ ч.л. смачкана люта чушка. Добавяме и половината зехтин и разбъркваме добре, докато хлебните трохи равномерно го попият.

Предварително загрявам фурната на 250 градуса. Разпределям филетата писия върху работната ни дъска с кожата нагоре. Леко ги овкусявам със сол. Разпределям по 1 с.л. от сместа с галета върху всяко рибно филе и добавяме

Намазваме дъното на тава за печене 15 х 12 см с малко от останалия овкусен зехтин. Подреждаме в нея филетата едно до друго с малко място между тях. Поръсваме ги със зехтина и останалата овкусена галета. Втъкваме скилидките чесън от зехтина и парченцата масло между филенцата. Изливам бялото вино, бульона, лимоновия сок и останалия зехтин в тавата. Добавяме останалата люта чушка и една ч.л. сол в тавата.

Печем, докато галетата стане златисто кафява - около 20 – 25 минути.

Внимателно вадим филетата от тавата и ги поставяме на топъл поднос. Завиваме ги с алуминиево фолио, за да ги запазим топли.

Изсипваме соса от тавата в малка тенджерка и го изчакваме да заври.

Добавяме останалите 2 с.л. магданоз и пробваме на вкус.

Трябват ви 2 с.л. сос за сервиране на порция печена риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: