Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода със захарта и оставяме да шупне.
С останалите продукти се замесва средно меко тесто и оставяме да втаса на топло 1 час. Приготвя се плънката, като се нарязва ситно праз.
В тиган се загрява олио и запържваме нарязания праз с щипка сол, докато омекне и намали обема си. Добавя се червен пипер, разбъркваме и сваляме от котлона да се охлади.
Разбърква се с натрошено сирене и чубрицата.
Втасалото тесто се разделя на три топки, като се отделя малко топче за украса. Всяка част тесто се разточва на кръгла кора с диаметъра на тавата върху хартия за печене.
Тавата да е с диаметър около 24-26 см. Отгоре се разпределя плънка, следва кора, плънка и завършваме с кора. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио.
Оставеното тесто се оформя на кръст, тънки фитили за водата и рибки. Залепват се отгоре и поръсваме семена.
Печем лучника в загрята фурна 180°C около 30-35 минути до готовност.
Нарязва се и сервираме за празничната трапеза на Никулден.
Страхотен вкус, добър апетит!