Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с праз и сирене

Лучник с праз и сирене

Лучник с праз и сирене
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Да си отрежете от лучника или направо да си го изядете целия - трудно решение"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл хладка
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • белтък - 1 бр. за тестото
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • олио - 4 с.л.
  • праз - 1 бр. лук
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сирене - 100 г натрошено
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладка вода със захарта и оставяме да шупне.

С останалите продукти се замесва средно меко тесто и оставяме да втаса на топло 1 час. Приготвя се плънката, като се нарязва ситно праз.

В тиган се загрява олио и запържваме нарязания праз с щипка сол, докато омекне и намали обема си. Добавя се червен пипер, разбъркваме и сваляме от котлона да се охлади.

Разбърква се с натрошено сирене и чубрицата.

Втасалото тесто се разделя на три топки, като се отделя малко топче за украса. Всяка част тесто се разточва на кръгла кора с диаметъра на тавата върху хартия за печене.

Тавата да е с диаметър около 24-26 см. Отгоре се разпределя плънка, следва кора, плънка и завършваме с кора. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио.

Оставеното тесто се оформя на кръст, тънки фитили за водата и рибки. Залепват се отгоре и поръсваме семена.

Печем лучника в загрята фурна 180°C около 30-35 минути до готовност.

Нарязва се и сервираме за празничната трапеза на Никулден.

Страхотен вкус, добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: