Пълнена домашна кокошка с ориз върху кисело зеле

06/12/2018
Диана Андрова
отДиана АндроваПомощник Готвач14610231
"Я подайте насам тази домашна кокошка, че имаме сериозни намерения към нея "
Готвене120 мин.
Общо120 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо368
  • Преглеждания за месеца367
  • Преглеждания за седмицата164
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кокошка - 1 цяла около 2 кг
  • кисело зеле - 1 зелка (около 1.5 кг);
  • лук - 1 глава кромид
  • ориз - 1 ч.ч.
  • пилешки дреболии - 1 пакет или тези, които са били в кокошката
  • чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
  • резене - 1 с.л. смлени семена от див копър
  • кимион
  • олио - 150 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 2 с.л. за киселото зеле + 1 с.л за втриване на кокошката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовката на кокошката започва един ден преди готвенето ѝ. В голяма тенджера сварявам добре кокошката. След като сваря кокошката, я изкарвам в тенджера и в купа смесвам чесън, сол, пипер и 1 с.л. олио. Разбърквам хубаво.

Втривам тази марината в кожата и вътрешността на кокошката. Оставам я да преседи така 1 нощ. Бульона от кокошката го прецеждам и слагам на котлона да поври още поне час, за да се редуцира. В голяма и дълбока тава нарязвам киселото зеле на едро и го овкусявам с червения пипер, смляни семена див копър (резене), кимион – ако е необходимо и със сол, но в повечето случаи е достатъчно солено.

Поливам с олиото и разбърквам хубаво, най-добре с ръце. Добавям зелев сок + половината от кокошия бульон, така че да го покрие.

Междувременно приготвям плънката: в тиган слагам олио и оставям да се сгорещи, след което прибавяме ситно нарязания лук. Когато омекне, добавям нарязаните дреболии и запържвам до покафеняване от всички страни, след което слагам ориза. Пържа при редовно разбъркване, докато оризът стане стъклен, около 6-7 мин. След това добавям течността половината от бульона от кокошката и ако има нужда от малко вода.

Разбърквам и оставям на слаб огън да къкри, докато течността се изпари и оризът поомекне. Оставям да се поохлади, за да мога да напълня кокошката. След като я напълня, зашивам кухината, за да не излиза плънката, и поставям в тавата при киселото зеле.

Покривам с фолио или листа от кисело зеле и пека пълнената кокошка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1-2 часа или докато поизври течността и месото е поомекнало. През последните 15-20 мин махам фолиото, за да се получи хрупкава коричка и зелето да остане на мазнина.

Кокошката се поднася нарязана на порции и гарнирана с оризовата плънка и зеле.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар