Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Вкусно пълнено пиле в гювеч

Вкусно пълнено пиле в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Вкусно пълнено пиле в гювеч
Снимка: Зори
11 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Супер идея за празничен обяд или вечеря - сочно пълнено пиле в гювеч, което може да гарнирате по свой вкус"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.5 кг
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • зехтин - 7 - 8 с.л.
  • праз лук - 2 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • кладница - маринована, 1 к.ч.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • ориз - 1 непълна к. ч.
  • лют червен пипер - 1 к.л.
  • синап - 1 к.л.
  • куркума - 1 к.л.
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • джинджифил на прах - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • чубрица - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво и се намазва отвътре и отвън с паста от подправките (сол, черен пипер, куркума, чесън на прах, джинджифил на прах, синап, лют червен пипер, червен пипер) и зехтина.

Оризът се почиства и изплаква през няколко води.

В тиган с олиото се запържва нарязания на ситно праз лук. Добавят се нарязаните на ситни кубчета моркови и когато се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка и отцедените от водата и накълцана на ситно кладница. Добавя се след няколко минути и отцедения от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината. Накрая се добавя накълцания чесън и постепенно се доливат 2, 5 к.ч. гореща вода.

Щом поеме водата, плънката се дърпа от котлона, подправя се със сол и черен пипер на вкус, добавя се чубрицата. Разбърква се и с нея се пълни корубата на пилето. Зашива се отвора на корубата или се набожда с клечки за зъби, за да не излиза плънката. Ако остане от плънката, с помощта на лъжица се правят джобове между кожата и гърдите, под бутчетата и останалата плънка се слага като в дисаги там.

Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко зехтин. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.

Пече се около час и 20 минути на включен вентилатор и загрята фурна на около 180 - 200 градуса, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за още 15 - 20 минути до получаването на апетитен загар.

Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и да не забравите да махнете конеца или клечките за зъби преди това.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: