Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Коледни бисквити с боровинки

Коледни бисквити с боровинки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Коледни бисквити с боровинки
Снимка: marcheva14
2 / 4
13/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
32 мин.
Порции
35
"Има нещо сладко под елхата - дали това са ароматни коледни бисквити с боровинки или само на нас ни се струва така"

Необходими Продукти

  • червени боровинки - 70 г сушени
  • захар - 180 г разделена
  • брашно - 375 г бяло
  • масло - 225 г студено (на кубчета)
  • бадемова есенция - 1 ч.л.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • портокалов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Плоска тава покрита с хартия за печене.

В кухненски робот/блендер се смилат боровинките и 1/4 от захарта, докато се разбият на малки парченца.

В купа се разбърква брашното с останалите продукти, а отгоре маслото се прибавя на кубчета. Сместа се довежда до трохи, много фини. Добавя се бадемовата есенция, боровинките със захарта, настърганата портокалова кора и портокаловият сок.

С ръка се омесва тесто, докато се съберат съставките. Оформя се на руло, около 5 см в диаметър. Завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник от 2 до 72 час.

Охладеното тесто се нарязва на шайби около 6 мм дебелина. Всяка шайба се овална в кристална захар и се подреждат на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.

Бисквитите се пекат на 180 градуса за около 12-14 минути, или докато съвсем леко покафенеят крайчетата им.

Изваждат се от фурната, оставят се в тавата за около 10 минути и се изваждат върху решетка.

Коледните сладки се съхраняват напълно охладени в кутия или в стъклен буркан. Имат дълъг срок на годност, около 3-4 седмици.

Бележка: След като извадих охладеното руло го нарязах с нож на шайби. При срязването шайбата леко се смачква и на мен не ми хареса, затова всяка шайба я оформих, изрязах с метална формичка, по избор е.

Остатъците от тестото отново събрах, оформих и отново изрязах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Знаеш, че не съм почитател на сладкото, но всички тези класики съм записала ред по ред в тифтеря, като с радост ще зарадвам любими си хора и колежки с някои от тях. Радвам се да видя, че доброто си настроение влагаш в тези кулинарните сладории. По всичко личи, че Коледния порив е осенил кухнята ти, усещайки от тук ароматите на канела, ванилия, ром и сушени плодове. Това е то, коледно настроение!
13.12.2018 15:04
1
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Моите комплименти, мила ми Марчела! Експресивна, креативна, фина, ти радваш сетивата ни с изкушаващи уникални класически рецепти. Сладкарството не е занаят, а изкуство, което не е за всеки! Впечатлена съм не само от интересните ти идеи за сладки удоволствия, но и снимките ти хващат окото, бравус! Оценявам твоето присъствие! Поздрав най-сърдечен!
13.12.2018 13:59
1
Покажи всички подкоментари