Начин на приготвяне
Зимните месеци използвам мариновани чушки за по-добър вкус на яденето (пресните чушки през този период освен че са по-скъпи, са и с по-лоши вкусови качества).
Слагам тигана с олио на котлона. Нарязвам кромида и морковите на малки кубчета. Слагам нарязаните зеленчуци в тигана, когато олиото се е нагорещило. Разбърквам. Щом леко омекнат и се запържат, прибавям ориза, за да може и той да се запържи. Сега вече разбърквам интензивно, за да не загори.
Прибавям солта, червения пипер, черен пипер и чубрица и джоджена. Отново разбърквам. След 5-6 минути от запържването на ориза, махам тигана от котлона. Сега трябва да напълним чушките.
Най-удобно ще стане с помощта на чаена лъжичка - чушките са по-меки и при по-силен натиск се късат. Пълня чушките и ги нареждам в тавата. Отгоре наливам 3 ½ ч.ч. гореща вода или пилешки бульон.
Ако случайно от плънката за чушките ми остане малко, не я изсипвам около вече пълнените чушки.
Слагам тавата във фурната на 200 градуса. Пека, докато оризът поеме водата.