Начин на приготвяне
Измиваме добре джолана и подсушаваме. Натриваме със солта и черния пипер, оставяме да престои в хладилник и приготвяме зеленчуците.
Обелваме картофите и гъбите и използваме цели. Морковите нарязваме на едри парчета. Бирата, бульона, меда и червения пипер смесваме.
Подреждаме в намазнен гювеч или голяма тава джолана, около него картофите, морковите, гъбите, обелените главички лук, чесънчетата, подправките - дафиновия лист, зърната черен пипер, карамфилчетата и заливаме с приготвената смес от бирата, бульона, меда и пипера.
Покриваме тавата /гювеча/ с фолио и печем във фурната. Отначало на висока температура и след около половин час на 180 градуса за три часа. Ако е необходимо /в случая моя джолан беше голям/ го обръщаме и поливаме със соса.
След изпичане оставяме месото да почине за 15 минути и поднасяме цял със зеленчуците, резени лимони и свежи зелени салати.
Вкусотия голяма. Месото се топеше, а и вкусът на зеленчуците е разкошен. Добър апетит и наздраве!