Меденки с пълнеж и орехи

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Меденки с пълнеж и орехи8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
40
"По това време на годината меденките биват основно два вида - добре скрити в метални кутии или изядени до последната трохичка - тези са от вторите май"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 4 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • мед - 5 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • ванилия - 2 - 3 прахчета
  • за пълнеж
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. /смлени/
  • краве масло - 80 г
  • конфитюр - 2 - 3 с.л. по желание
  • ванилия - 1 прахче
  • Още
  • смлени орехи - 1 к.ч. за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти за тестото замесете тесто, което трябва да е гладко.

Разделете тестото на четири части. Всяка оформете като дълъг фитил. Всеки фитил нарежете на 18 части. От тях оформете в длани топчета с големината на малък орех. Леко ги притиснете и ги подредете в тава на разстояние едно от друго, върху хартия за печене.

Изпечете меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути. След като изстинат, издълбайте с острието на ножа малка част от долната страна всички топчета.

Прави се плънка по следния начин:

Смесват се трохите от издълбаните сладки с една чаша орехи, едро смлени, след което се заливат с една чаша сгорещено прясно мляко и една ванилия. Докато е горещо, се прибавя и маслото и се разбърква добре. Може да се добави и 2-3 лъжици конфитюр.

От приготвената плънка се гребва по една пълна чаена лъжичка и се слага в издълбана част на една меденка. Слепват се по две, като се притиска внимателно и се оставя да излезе между двете сфери малко от пълнежа.

Медените топчета се овалват в смлени орехи да полепне околовръст.

Добре е да отлежат една нощ, защото поомекват и са чудесни на следващия ден. Не пропускайте да зарадвате семейството си или любими гости с тези вкусни Меденки с пълнеж!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
513
40
30
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А канела не се ли слага?!?
04.12.2022 17:48
Анонимен
Анонимен
Добавих към тестото какао, канела и смляни карамфилови семена, а резултата-изядоха ги преди да ги слепя! Благодаря за рецептата!
06.10.2022 14:50
3
Анонимен
Анонимен
Най-добрата рецепта! Обожавам тези меденки! Благодаря ви
19.07.2022 21:57
1
Анонимен
Анонимен
Въпрос на вкус.
Станаха като на картинката, но на мен са ми тежки .Също мярката четири чаши брашно и т.н. … много е относително колко големи са чашите за чай.
Има вероятност тестото да стане ронливо.Все пак ги направих.
02.12.2021 21:17
2
Христина
Христина
Меденките станаха невероятни! Благодаря за страхотната рецепта!
15.11.2020 11:59
1
1
Miss Tasty
Miss Tasty
любими сладки от детството, просто са уникални
12.05.2020 12:01
Ели Диди
Ели Диди
Получиха се много вкусни!
07.05.2020 07:23
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
Здравейте, направих меденките по Вашата рецепта и се получиха повече от вкусни и сполучливи, макар че само ги слепих със сладко и ги украсих с орехчета :)))
Мерси за рецептата!
27.01.2020 15:01
1
1
Покажи всички подкоментари