Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Богата содена питка

Богата содена питка

Богата содена питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Содените питки откога ги правят толкова вкусни или това важи само за тази"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • захар - 1 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакет
  • брашно - 550 - 600 г
  • плънка
  • маслини - 25 - 30 бр.
  • чушки - 3 бр. печени, червени
  • за поръсване
  • орехи - 2 с.л. смлени
  • маково семе - 1/2 пакет
  • олио - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Печени чушки се отцеждат и нарязват на лентички, маслини на парчета. Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче. В хладката вода се разбърква сол, захар и олио, после сипваме в брашното. В ябълков оцет се гаси содата за хляб, добавя се в брашното, заедно с бакпулвера, и се разбърква отново да шупне.

Прибавяме и нарязаните маслини, печените чушки. Разбърква се с вилица на гъста каша, после се замесва средно меко тесто, което леко се оцветява. В тава върху хартия за печене, се оформя с намазнени ръце кръгла содена питка.

Оставя се да почине за 20 минути. Отгоре се намазва с лъжица олио и поръсваме със смлени орехи, които леко се притискат. С ножица се правят разрези и в отвора поръсваме маково семе. По края се набожда с вилица.

Във фурна, загрята на 170-180 градуса, печем содената питка за 40-45 минути. Първите минути е покрита с фолио, после се сваля и печем до златиста и апетитна коричка.

Богата содена питка, опитайте ! Рецептата е на Теодора Титова, с благодарности за споделянето в кулинарната и група!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: