Начин на приготвяне
Печени чушки се отцеждат и нарязват на лентички, маслини на парчета. Сипва се брашно в тавичка и оформяме кладенче. В хладката вода се разбърква сол, захар и олио, после сипваме в брашното. В ябълков оцет се гаси содата за хляб, добавя се в брашното, заедно с бакпулвера, и се разбърква отново да шупне.
Прибавяме и нарязаните маслини, печените чушки. Разбърква се с вилица на гъста каша, после се замесва средно меко тесто, което леко се оцветява. В тава върху хартия за печене, се оформя с намазнени ръце кръгла содена питка.
Оставя се да почине за 20 минути. Отгоре се намазва с лъжица олио и поръсваме със смлени орехи, които леко се притискат. С ножица се правят разрези и в отвора поръсваме маково семе. По края се набожда с вилица.
Във фурна, загрята на 170-180 градуса, печем содената питка за 40-45 минути. Първите минути е покрита с фолио, после се сваля и печем до златиста и апетитна коричка.
Богата содена питка, опитайте ! Рецептата е на Теодора Титова, с благодарности за споделянето в кулинарната и група!