Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Постна баница с локум

Постна баница с локум

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постна баница с локум
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
6
"Постите или не, тази баница е просто великолепна и трябва да бъде опитана възможно най-бързо"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • локум - 200 г
  • олио - 100 мл
  • орехи - 90 - 100 г
  • захар - 6 - 8 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете да приготвяте тази Постна баница с локум, като накълцате орехите, а локумът нарежете на малки парченца. Това ще е плънката, за нашата така лесна, бърза и вкусна сладка баница.

Намазнете дъното на тавичка (при мен - правоъгълна 30/17 см.) Разрежете надлъжно на две равни части всичките кори.

Положете една половинка, като леко я набръчкате, намазнете с малко от олиото, поръсете със захар и сложете втора кора. Върху нея отново капнете или намажете олио и разпределете от плънката с орехи и локум. Продължете по същия начин до изчерпване на продуктите, като винаги слагате от плънката на всеки две кори.

Намажете баницата с олио и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до златист загар.

Готовата баница напръскайте с вода, веднага щом извадите от фурната. Покрийте я с кърпа и оставете за 10-15 минути да поомекне и се задуши.

Нарежете на парченца и поднесете готовата баница с локум, докато все още е леко топла.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светлана Кутева
Светлана Кутева
Може ли да попитам, баницата не се ли залива със сироп?
28.11.2023 20:29
1
Покажи всички подкоментари