Начин на приготвяне
Пригответе плънката за баклавата, като в купа сложете смлените орехи, смлените чаени бисквити, ябълките /обелени и нарязани на дребни кубчета/, стафидите, канелата и захарта. Разбъркайте хубаво сместа.
Вземете две кори от пакета, намажете ги с разтопено масло и сложете от плънката в единия край по дължина на корите.
Завийте на руло и поставете в намаслена тава. Така процедирайте до изчерпване на корите и плънката.
Когато всички кори са навити и подредени, ги намажете отгоре с помощта на четка обилно с масло, след което ги нарежете на парченца.
Сложете баклавата в загрята фурна на 180 градуса и я печете около 40 минути.
Когато придобие хубав червеникав загар, я извадете и я оставете да се охлади.
През това време пригответе сиропа, като сварите водата със захарта и рендосаната кора от 1 лимон.
Свалете сиропа от огъня и с него залейте студената баклава.
Оставете я за 3-4 часа да поеме сиропа, след което благата баклава е готова за консумация.