Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кашкавален хляб (Golden cheese bread)

Кашкавален хляб (Golden cheese bread)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кашкавален хляб (Golden cheese bread)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
63 мин.
Порции
6
"Вълшебен аромат и неповторим вкус - ето така най-точно ще опишем този кашкавален хляб, който ви предлагаме да направите"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за поръсване на плота при месене
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 270 мл
  • зехтин - 1 с.л.
  • пармезан - 1 с.л. настърган
  • подправки - 1 с.л. микс (риган, розмарин, мащерка, босилек)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 25 г разтопено
  • кашкавал - 250 г (или ементал, чедър, зряла моцарела)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа прясното мляко- леко затоплено, маята, захарта и 150 г от брашното. Така получената кашичка покрийте с кърпа и оставете да шупне за 10-15 минути.

Към шупнатата смес пресейте останалото брашно, сипете лъжичките сол, пармезан, зехтин и подправки.

Замесете гладко еластично тесто и го оставете на топло да втаса за 40 минути, след това премесете отново.

От втасалото тесто оформете три еднакви фитила и всеки от тях нарежете на около 15-18 късчета .

Намазнете или покрийте с хартия за печене форма за хляб или правоъгълна форма за кекс с вместимост 1 литър.

Късчетата тесто от първият фитил направете на топчета - не е нужно да са напълно еднакви по размер, нито да са с идеална форма. Подредете ги на дъното на формата, оставяйки разстояние. Намажете ги със разтопено масло и поръсете с част от кашкавала - настърган.

От втория фитил също формирайте топчета и подредете върху другите - и тях намажете с масло и поръсете обилно с кашкавал. Завършете, подреждайки и трети пласт топчета от последният фитил, а тях намажете само с масло. Остатъка от кашкавала заделете.

Така оформения хляб оставете на топло да втаса за 40 минути - 1 час. Може и да пъхнете в загрята на 40 градуса фурна.

Изпечете хлебчето за около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако забележите, че започва да почервенява прекалено, покрийте го с алуминиево фолио.

Готовия хляб поръсете с остатъка от кашкавала и пъхнете за 2-3 минути отново във фурната, за да се разтопи.

Поднесете Golden cheese bread топъл в центъра на вашата трапеза, за да си чупи всеки на масата от пухкавите кашкавалени топчета с леко хрупкава коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: