Начин на приготвяне
Фурна 235 градуса и още 180 градуса.
Дълбок съд с капак за печене на хляб във фурна.
В купа се смесва само брашното и 400 мл вода, разбърква се за 5 минути и се оставя за 30 минути настрана.
След това се добавя маята, разтворена в 20 мл вода и се измесва гладко тесто за около 10 мин. Добавя се солта и останалата част от водата.
Тестото в началото ще се разпадне, но след като продължи да се измесва, отново ще се оформи на топка. Покрива се плътно с фолио и се оставя в хладилник, първоначално за 30 мин.
След това през 30 минути се правят четири разтягания на тестото, като тестото се държи в двете ръце с палците към нас, вдига се, то се разтяга и се прихлупва срещуположно. Така от четирите страни, примерно по часовниковата стрелка.
Тестото се държи в хладилник през останалото време. След тези четири разтягания тестото няма да е толкова лепливо и се поставя в подходяща широка и дълбока купа (подходящо е купата да е пластмасова, защото тестото трудно залепва по дъното ѝ и след това лесно се отлепя) и се оставя окончателно в хладилник за 12-16 часа.
След това време се оставя на стайна температура за около 3 до 4 часа. Оформя се на топка с набрашнени ръце и се оставя покрито с фолио / памучна кърпа без власинки за около 30 мин. След това време отново се разтегля от четирите страни, оформя се на топка и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Преди да се постави във фурната, с пръсти се издърпва горната му част и се завърта по часовниковата стрелка, за да се оформи малка топка върху хляба.
Пече се в загрята на 235 градуса фурна в съд с капак за 20 мин, а след това на 180 градуса за около 30 мин или докато се получи хубава златиста коричка. При мен изпичането на хляба беше повече от посоченото време по рецептата.
Тази рецепта е за бял и въздушен хляб с хрупкава коричка и мека сърцевина. Идеален е за сандвичи бокадило, тип испански сандвич, на който филиите са нарязани по дължина на хляба.
Това е основна рецепта и винаги може да се добавят маслини, твърдо сирене, по вкус подправки.
За направата на този хляб съм ползвала изцяло брашно Манитоба.