Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер

23/12/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф88771055551
"Шоколад и кайенски пипер - ето на това му се казва пикантна шоколадова наслада за онези, които знаят как да се наслаждават на живота "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции40
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо464
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • сметана - 150 мл, високомаслена
  • шоколад - 200 г (60% какао)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • краве масло - 50 г, стайна температура
  • маскарпоне - 100 г стайна температура
  • меласа - 1 с.л. пълна
  • сушени сливи - 5/6 бр.
  • стафиди - 1/2 с.л. тъмни
  • коняк - 3 /4 с.л. качествен (или друг качествен ароматен алкохол)
  • шоколадови бисквити - 240 г трохи или от кейк
  • за покриване
  • черен шоколад - 200 г
  • олио от авокадо - 2 с.л. или обикновено слънчогледово
  • кайенски пипер - 1/4 ч.л. до 1 1/2 ч.л. на вкус, лют
  • розов пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите плодове се накисват в качествен алкохол за около 2-3 часа. След това се изцеждат и нарязват на много ситни парченца. Алкохолът се запазва, оставя се настрана.

Бисквитите/кейкът се смилат в блендер до трохи. Оставят се настрана.

Начупва се на парчета шоколадът и се поставя в купа. Загрява се сметаната до точка на кипене и се излива върху шоколада. Оставя се за 2-3 мин и след това се разбърква с шпатула до еднородна смес. Охлажда се, да се сгъсти до консистенция подходяща за разбиване с перките на миксера.

След като е достатъчно охладен, се разбива отново и се прибавя маскарпонето на 2-3 порции, следват маслото и меласата.

Добавят се сушените плодове и 2-3 с.л. отделения алкохол от плодовете. Разбърква се и се прибавят трохите от кейка или бисквитите. Разбърква се много добре с шпатула.

С чаена лъжичка се загребва от сместа и се оформя между навлажнени длани топчетата. Ползвала съм кантарче за еднакво тегло на бонбоните, около 16-17 г всяко. Подреждат се върху хартия за печене в плоска тава и се оставят да замръзнат във фризер. Бонбоните могат да се приготвят няколко дни по-рано и да се съхраняват в хладилник.

Приготвя се глазурата, като се начупва част от шоколада и се поставя на водна баня да се разтопи. Сваля се от котлона и се прибавя другата част от шоколада, нарязан на дребни парчета. Прибавя се и 1/4 ч.л. лют кайенски пипер и олиото. Разбърква се и се опитва до момента, в който ще се хареса на вкус. Пиперът трябва да се усеща, лютивината добре контрастира с шоколад. Количеството е на вкус и добавях до момента, в който на мен ми хареса, трябва да е приятно люто, освен това трябва да се има предвид, че дори и да е люто останалата част от бонбона, глазурата, ще омекоти лютивината.

Изваждат се добре охладените бонбони и се потопяват с шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, за да стегне шоколадът.

Всяко топче бонбон, докато е все още влажна глазурата, се поръсва със счукан розов пипер за приятна декорация. Розовият пипер не е лют, а само много ароматен, особено когато е току-що смлян/счукан.

Източник: Вкусно с Бети, vkusnosbety.blogspot.com

Ползвала съм олио от авокадо, но не е проблем да бъде заменено със слънчогледово.

Маласата не би трябвало да се пропуска, тя е с изключителен вкус на прегоряла захар, аромат на шоколад и също така аромат на хубаво кафе.

За трохи съм ползвала бисквити с какао.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар