Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Капама»Чудна Коледна Капама

Чудна Коледна Капама

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Чудна Коледна Капама
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
23/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
Порции
4
"Нека приготвим Капама за Коледа и да си хапнем сладко, сладко"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • бекон - 100 г свински
  • свинско месо - 4 бр. вратни пържоли без кост
  • пилешки пържоли - 4 бр. от бут
  • наденица - 4 бр. селска дебела
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 3 листа
  • бахар - 6 зърна
  • зелев сок - 1 ч.ч.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - около 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на месото. Измийте и подсушете със суха кърпа. За свинските пържоли направете микс от сол, черен пипер, червен пипер, кимион и чубрица и ги овкусете.

Пилешките пържоли поръсете само със сол и черен пипер на вкус, а бекона нарежете на кубчета.

След това измийте ориза по течаща вода и нарежете зелето на ситно.

На дъното на глинения гювеч поставете бекона и 2 с.л. зехтин, след това ред зеле, ред ориз, свинските пържоли, дафинов лист и 2 зърна бахар. На следващият ред сложете отново киселото зеле, ориз, пилешките пържоли, дафинов лист и 2 зърна бахар. Завършвате с ред зеле, ориз, селска наденица, дафинов лист, две зърна бахар и покрийте с 2-3 листа кисело зеле.

Добавете зелевия сок и виното. Поставете гювече в студена фурна и включете на 200 градуса. След 1 час намалете на 150 градуса и печете още 3 часа.

Поднесете капамата, докато е още топло и във всяка порция сложете от зелето с ориза, свинска, пилешка пържола и наденица и разбира се чаша хубаво червено вино.

Да ви е сладко!

Забележка: По желание на всеки ред може да поръсвате по щипка сол и черен пипер, но имайте предвид, че зелето е достатъчно солено и има опасно да прекалите със солта, така че може само черен пипер да добавите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: