Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Новогодишна солена торта

Новогодишна солена торта

Новогодишна солена торта
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Когато на масата има шампанско, трябва да има и сочна Новогодишна солена торта"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг сварен
  • моркови - 1 голям сварен
  • яйца - 2 бр. сварени
  • кисели краставички - 3 бр.
  • шунка - 200 г
  • кашкавал - 150 г настърган
  • сос
  • майонеза - 200 г
  • кисело мляко - 3 с.л. гъсто
  • сол - на вкус
  • гарниране
  • маслини
  • копър
  • яйца - 1 бр. за прасенцето
  • черен пипер
  • дренки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофи и морков, отделно се сваряват яйцата, като се запазва едно цяло, от което ще оформим символа за 2019 година - свинче.

Сварените картофи се намачкват топли с вилица и се овкусяват с подправки на вкус. Разделят се на две части. Във форма с ринг (26 см) се застила с прозрачно фолио и се сипват половината картофи, като се притискат за блат с лъжица.

В купа се разбъркват майонеза, кисело мляко, сол на вкус и ако искате, щипка черен пипер и чесън на прах. Намазва се блата със сос, отгоре се поръсва с настъргани яйца, кисели краставички и кубчета шунка.

Следва сос и настърган морков, завършва се с картофи и краищата на фолиото се събират и оставяме солената торта да се стегне за час в хладилника.

Изважда се и обръщаме в чиния, отгоре се намазва със сос, поръсва се с настърган кашкавал.

Декорира се с маслини, копър, моркови и кисели краставички. От яйцето се оформя тялото на прасенцето, в разрези отгоре се набождат уши, опашка и зурла от шунка, а зърна черен пипер се поставят за очи.

Охлажда се тази прекрасна картофена торта и сервираме Нова година и пък по друг специален повод. Идеална е за всяка празнична трапеза. Весели и вкусни празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: