Начин на приготвяне
Сваряваме картофи и морков, отделно се сваряват яйцата, като се запазва едно цяло, от което ще оформим символа за 2019 година - свинче.
Сварените картофи се намачкват топли с вилица и се овкусяват с подправки на вкус. Разделят се на две части. Във форма с ринг (26 см) се застила с прозрачно фолио и се сипват половината картофи, като се притискат за блат с лъжица.
В купа се разбъркват майонеза, кисело мляко, сол на вкус и ако искате, щипка черен пипер и чесън на прах. Намазва се блата със сос, отгоре се поръсва с настъргани яйца, кисели краставички и кубчета шунка.
Следва сос и настърган морков, завършва се с картофи и краищата на фолиото се събират и оставяме солената торта да се стегне за час в хладилника.
Изважда се и обръщаме в чиния, отгоре се намазва със сос, поръсва се с настърган кашкавал.
Декорира се с маслини, копър, моркови и кисели краставички. От яйцето се оформя тялото на прасенцето, в разрези отгоре се набождат уши, опашка и зурла от шунка, а зърна черен пипер се поставят за очи.
Охлажда се тази прекрасна картофена торта и сервираме Нова година и пък по друг специален повод. Идеална е за всяка празнична трапеза. Весели и вкусни празници!