Новогодишна баклава с шамфъстък

27/12/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру10105123547
"А най-вкусната баклава запазихме за новогодишната нощ - опитайте нашата неповторима баклава с шамфъстък "
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 265
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • кори - 250 г фини
  • масло - 180 - 200 г
  • шамфъстък - 150 г, тегло с черупките
  • орехи - 240 г
  • Сироп
  • захар - 380 г
  • вода - 450 мл
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • портокалова кора - от 1/2 цитрус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отделете шамфъстъка от черупките, използвайте печен, неосолен. Накълцайте на ситно.

2. Накълцайте и орехите и ги смесете с другите ядки, заделяйки от шамфъстъка една шепичка за поръсване на баклавата при поднасяне.

3. Намажете дъното и стените на правоъгълна тавичка с приблизителни размери 35/22 см. с разтопено масло. Полагайте кора, накъсвайки, за да напасне на размерите на тавата. Мажете кората с масло и поръсвайте от ядките. Процедирайте така до привършване на продуктите. Последната кора намажете само с масло и нарежете баклавата на ромбчета.

4. Пъхнете в загрята на 160 градуса фурна за около 35-40 минути или печете до златист загар. След като изключите фурната, оставете баклавата вътре няколко минути, за да изсъхне допълнително, след това извадете и изчакайте да изстине. Ако имате търпение да я оставите за една нощ, би било още по-добре.

5. Пригответе сироп, като поставите на силен огън водата, захарта, лимоновия сок и портокаловата кора. Щом заври, намалете огъня и варете около 15 минути или докато леко започне да се сгъстява. Ако ви се види малко сиропът, може да увеличите количеството вода и захар в сходни пропорции. Аз обичам баклавата да е силно напоена, затова приготвям повечко сироп.

6. Извадете портокаловите корички и залейте десерта с горещия сироп. Оставете няколко часа или една нощ, за да попие хубаво.

7. Преди да поднесете на новогодишната трапеза, поръсете с шамфъстък.

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар