Петел с вино

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Петел с вино1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5-6
"Младият петел има нужда от хубаво вино, внимание и нежни подправки, за да разкрие истинската си вкусна същност."

Необходими Продукти

  • червено вино - 750 мл
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 скълцана голяма глава
  • чесън - 3 скилидки скълцани
  • манатарки - 1 с.л. сушени
  • мащерка - малко сушена
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • за петела
  • петел - 1 бр. нарязан на порции
  • масло - 100 г краве
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • за гарнитурата
  • картофи - 700 г дребни
  • гъби - 500 г
  • бекон - 200 г на кубчета
  • лук - 200 г дребен или арпаджик
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз
  • захар - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти за маринатата и накиснете порционирания петел за 12 часа в нея в хладилник. На следващия ден попийте месото и запазете цялата марината.

Загрейте половината масло и олиото и запържете петела равномерно от всички страни. Добавете зеленчуците от маринатата и разбъркайте за 5 мин. Добавете брашното и отново бъркайте за 5 минути.

Долейте маринатата, кипнете с нея и покрийте с капак. Пъхнете ястието да се пече в загряна на 200 градуса фурна за най-много 2 часа.

Запържете през това време в останалата загрята мазнина бекона и арпаджика/лукчетата. Поразбъркайте за няколко минути и добавете щипка захар, сол, черен пипер на вкус и 1-2 с.л. вода.

Изчакайте течността да се изпари и добавете гъбите. Разбъркайте с тях за няколко минути. След като петелът е готов, добавете към соса накълцания чесън и магданоза.

Сварените картофите овкусете с подправки, след което ги добавете в тигана.

Поднесете петела с вино с гарнитурата. ПО същия начин може да приготвите и пиле с вино, като намалите обаче времето за готвене и мариноване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка: