Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Домашно пълнен петел

Домашно пълнен петел

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашно пълнен петел1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"По тази рецепта може да приготвите каквото и да е пиле, купено от магазина, но нищо не може да се сравни с вкуса на домашното пиле, отраснало свободно на двора!"

Необходими Продукти

  • петел - 1 бр.
  • магданоз - 4 броя корени (120 г)
  • моркови - 3 броя (200 г)
  • целина - около 100 г глава
  • хляб - 2 филии (150 г) стар
  • бабек - 200 г
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • масло - 100 г
  • брашно - към 20 г
  • черен пипер
  • лимонтузу
  • магданоз
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително добре почистения петел заедно с дреболиите му, зърна черен пипер, почистените моркови, целина сварете в тенджера под налягане или в обикновена тенджера с вода.

Извадете всичко от бульона. Нарежете ситно дреболиите и зеленчуците. Разбъркайте ги със ситно нарязания бабек, предварително натопения във вода и отцеден хляб, ситно накълцания магданоз, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус.

Напълнете петела с плънката и го зашийте. Сложете го в намаслена тава и го намажете с масло отвсякъде.

Пъхнете да се изпече в умерено загряна фурна, като от време на време го поливате с бульона и го мажете с масло.

Поднесете домашно пълнения петел със сос, приготвен от маслото, брашното - запържени и разредени с бульона.

Сосът се овкусява с лимонтузу, сол и черен пипер на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка: