Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Брациговски Милинки

Брациговски Милинки

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Брациговски Милинки
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 8с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Най-вкусните милинки се правят ... не в Брацигово, а там, където знаят рецептата за Брациговски милинки"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • мая - 7 г. суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 1 кг
  • за заливката
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко и захарта. Посипете с малко брашно и оставете за 15 мин. на топло да втаса.

Пресейте брашното (не слагайте цялото брашно, при замесването ще прецените колко да сложите за меко, нелепнещо тесто) в купа и направете кладенче.

Сипете яйцата в кладенчето, киселото мляко, олиото и солта. Накрая добавете втасалата мая и прясното мляко.

Замесете меко тесто и при необходимост добавете още брашно. Оставете готовото тесто на топличко за около 90 мин. да втаса.

Междувременно направете заливката, като разтопите маслото и олиото със солта.

Добавете брашното и хубаво разбъркайте да стане на кашица. При готовност на тестото, оформете еднакви топчета. Потапяйте ги в маслената смес и подреждайте в тава.

Накрая, ако остане от кашицата, я поръсете върху подредените топчета. Поставете милинките във фурната и включете на долен реотан на печката на 180 градуса.

Печете около 15 - 20 мин. и тогава включете и горния реотан. Печете около 30 мин. или докато Брациговските милинки се зачервят апетитно отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мила Тонкова
Мила Тонкова
Много вкусни! Топят се в устата.
10.03.2020 21:12