Милинки с айрян

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Милинки с айрян
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
10
"Топли или изстинали - няма значение. Тези милинки винаги са сочни и вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 460 г + за доомесване
  • айрян - 280 мл гъст, от овче мляко за предпочитане
  • захар - 5 г
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • мая - 15 г прясна
  • олио - 30 г + за намазняване на дланите
  • заливка 1
  • айрян - 100 мл.
  • сирене - 140 г
  • заливка 2
  • олио - 3 с.л.
  • свинска мас - 4 с.л., със заоблен връх (мека)
  • брашно - 1 и 1/2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разбъркват при 280-те милилитра айрян. Към тях се сипва брашното със солта и олиото.

Замесва се гладко и еластично тесто, като се поръсва брашно при необходимост.

От тестото се овалват топчета, малко по-големи от орех, и се подреждат на малко разстояние едно от друго в намазнена или покрита с хартия за печене тава (27-8 см диаметър).

Тавата се покрива с кърпа и се оставя за 20 минути или докато пролуките между топчетата се изпълнят.

Тогава се заливат с първата заливка от айрян и натрошено в него сирене и се оставят да бухнат добре още около час.

Фурната се включва да загрее на 180 °C, на котлона се разтапя свинската мас при 3-4 лъжици олио. С мазнината може да се варира според вкуса - за по-сочни и мазни милинки повече, а за по-сухи по-малко.

При завиращата на котлона мазнина се сипва брашното и се бърка, докато леко започне да порозовява, без да загаря.

С тази смес се намазват бухналите милинки, като това става внимателно със силиконова четка и без натиск, за да не спадат.

Милинките с айрян се пекат до златист загар и апетитна коричка - около 30 минути.

Хапват се още топли или изстинали - сочни и вкусни.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: