Празнична капама

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Празнична капама
Снимка: Петя
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
340 мин.
Порции
6
"Поводът не е важен, с тази капама на масата всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • ориз - 1 шепа
  • чесън - 1 гл.
  • осмянка - 200 г
  • джумерки - 30 г
  • свински пържоли - 700 г
  • карначета - 300 г
  • наденица - 200 г сурова
  • пилешки бутчета - 4 бр. (долни)
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/2 п. на зърна
  • бахар - 10 зърна
  • дафинов лист - 6 бр.
  • зелев сок - 1 в.ч.
  • червено вино - 1 в.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • чубрица - 3 щ.
  • сол - на вкус
  • люти чушки - 3 бр. (сухи, по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа.

Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар и тук там се слагат скилидки чесън.

Върху него се слага свинското месо (при мен пържоли) поръсва се с подправките, изредени по-горе, включително и малко сол.

Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измитият ориз, като се внимава да не допира стените на гювеча.

Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица. Пак зеле и подправки. И отгоре се нареждат карначетата. Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото.

Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да поливат продуктите с мазнината си.

Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Или пък можете да запечатате капака с тесто.

Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150 градуса и се пече на слаба фурна в продължение на близо четири часа. По желание, след като е готова, капамата се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.

При сервиране една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. И разбира се с чаша хубаво червено вино!

Да ви е вкусно!

***Количеството на продуктите се съобразява с големината на гювеча.

***Осмянка - крехко шарено месо от корема на прасето.

***Джумерки- така в моя роден Добруджански край наричаме пръжките, които се получават от нарязана на малки късове сланина, изпържени до зачервяване и отцедени от мазнината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: