Начин на приготвяне
Добре изчистените и измити субпродукти (свинска глава, свински уши и свински крака) се слагат в голяма тенджера, заливат с подсолена студена вода и се сваряват. Варенето продължава докато месото започне само да се отделя от костите.
Месото се изважда в отделна тава. Отделя се и се почиства от костите и се нарязва на дребни парчета.
Бульонът се прецежда и се оставя на студено да се желира леко, при което на повърхността му като бял слой се отделя мазнината. С помощта на решетъчна лъжица мазнината се обира и се маха.
След което бульонът се затопля леко отново, за да се втечни. Посолява се на вкус, ако не е достатъчно солен.
Прибавя се и счуканият с малко сол и разреден с 5-6 с.л. оцет чесън. Бульонът трябва да е леко кисел, така че може да се сложи и още оцет. По желание може да се сложи и щипка черен пипер.
В дълбоки чинии или купички се слага по шепа от нарязаните субпродукти и се заливат с подправения бульон. Оставят се на студено до желирането на пачата.
При поднасянето пачата може да се обърне в друга чиния и да се декорира с кисели краставички и сварени моркови. Или в течния бульон да се сложат киселите краставички, морковите, карфиол - става особено красива!
Ние обаче я обичаме в натурален вид, така както са я хапвали нашите баби и дядовци.
Да ви е вкусно!