Начин на приготвяне
Да са живи и здрави имениците днес!
Традицията за празника и трапезата, която се приготвя на Васильовден, е доста разнообразна в различните етнографски области на страната. Аз обаче ще ви запозная с нашата семейна традиция - от дете помня как баба ми, а после и майка ми на Васильовден правеха пача, при нас е характерна желирана, не е така популярна пача чорбата, но аз я харесвам и както се казва - разчупих традицията и си я хапвам и топла.
Но ето днес ви представям как я правим желирана. Сигурна съм, че имате свой начин, и то много добър, а някои от вас със сигурност не я одобряват, така че напълно според приказката за вкуса, там равни няма.
Първо, свинските крака и свинските уши се пърлят, ако не са, и след това се почистват, остъргват с нож, измиват и поставят в тенджера за варене, много бързо и лесно става в мултикукър. Добавя се месото, черен пипер зърна, дафинов лист, сол. Всичко се залива с вода и се вари на котлона около два часа и повече, докато месото започне да пада от костите.
След това изваждам краката, уши и месото и охлаждам, после накъсвам или режа на ситно и поставям в тава или в индивидуални купички. На този етап може да сложите нарязан чесън, може и кисели краставички или моркови от туршия, вкусно става, но сега ви представям класически вариант без добавки.
След това внимателно прецеждам бульона и го наливам върху месото и чесъна.
Оставям на студено, докато се желира хубаво.
После си хапваме чист колаген, и то в един вкусен вариант.
На снимките имаме и пача с добавен лют пипер на люспи за още по голяма наслада.
Надявам се да не съм възмутила много с това традиционно зимно ястие.
Желая ви честита Нова година!
Бъдете здрави и се наслаждавайте на живота и удоволствието от домашно приготвената храна!