Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пача»Традиционна пача по Добруджански

Традиционна пача по Добруджански

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Традиционна пача по Добруджански2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Далеч отидохме за тази рецепта, но си струваше - опитайте уханна и сгряваща душата Традиционна пача по Добруджански"

Необходими Продукти

  • свинска глава - 1/2 бр. с кожата
  • свински крака - 2 бр.
  • свински уши - 2 бр.
  • чесън - 1 глава
  • сол - на вкус
  • оцет - на вкус
  • черен пипер - 1 щ. ( пожелание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре изчистените и измити субпродукти (свинска глава, свински уши и свински крака) се слагат в голяма тенджера, заливат с подсолена студена вода и се сваряват. Варенето продължава докато месото започне само да се отделя от костите.

Месото се изважда в отделна тава. Отделя се и се почиства от костите и се нарязва на дребни парчета.

Бульонът се прецежда и се оставя на студено да се желира леко, при което на повърхността му като бял слой се отделя мазнината. С помощта на решетъчна лъжица мазнината се обира и се маха.

След което бульонът се затопля леко отново, за да се втечни. Посолява се на вкус, ако не е достатъчно солен.

Прибавя се и счуканият с малко сол и разреден с 5-6 с.л. оцет чесън. Бульонът трябва да е леко кисел, така че може да се сложи и още оцет. По желание може да се сложи и щипка черен пипер.

В дълбоки чинии или купички се слага по шепа от нарязаните субпродукти и се заливат с подправения бульон. Оставят се на студено до желирането на пачата.

При поднасянето пачата може да се обърне в друга чиния и да се декорира с кисели краставички и сварени моркови. Или в течния бульон да се сложат киселите краставички, морковите, карфиол - става особено красива!

Ние обаче я обичаме в натурален вид, така както са я хапвали нашите баби и дядовци.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: