Начин на приготвяне
Свинската рибица се нарязва напречно на парчета с дебелина най-много два пръста.
Слагат се в дълбок съд в готварска сол, оваляни отвсякъде, и престояват така 24 часа.
Изваждат се и се измиват леко от водата, особено ако са престояли повече от едно денонощие.
На всяко парче в единия край се нанизва здрав конец и се връзва.
В тенджерка завираме зелевата чорба (ако нямате, може и във вряла вода) и в нея се попарват мезетата за около 2-3 минути, колкото да побелеят. Ако искате да станат по-бързо, попарвате 5 минути.
Попарените мезета, докато са още влажни, се овалват в сместа от подправки и се окачват на летва. Ако сместа за овалване на мезетата не ви стигне си правите още. Подправките също така може да изберете според вашия вкус.
Сушат се на проветриво място! Ако мястото е слънчево, хубаво е да бъдат покрити с хартия.
Наздраве!