Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача със сусам

Празнична погача със сусам

ПетяПетя
Готвач
1281k2787843
Празнична погача със сусам
Снимка: Петя
2 / 3
30/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
260 мин.
Порции
12
"Празникът не е никакъв празник, ако на трапезата няма пищна и ароматна празнична погача със сусам"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр. (без един жълтък, за намазване на питата)
  • свежа мая - 1 кубче (35 г, или 2 пакетчета от по 7 гр суха мая)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.ч.
  • мляко - 300 мл хладко (вода)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - 125 г или същото количество смес от свинска мас и олио
  • сирене - 300 г
  • сусам - 1 с.л. за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На Нова година, кръщене, годеж, сватба, българката винаги посреща гостите си с погача. Погачата или питката е неизменна част и от ритуалите по време на тези важни моменти от живота на всеки човек. В българската кухня има и много и различни рецепти за пити.

Аз ви представям моята, която е комбинация от рецептите, наследени от моята майка и от свекърва ми. С течение на времето я усъвършенствах, като тестото го правя по описания начин, а оформянето на погачата често го променям.

В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сипете брашно (2-3 с.л.) до получаване на рядка каша. Оставете на топло за около 10 мин. да шупне.

В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче.

Разбийте яйцата със солта. Добавете киселото мляко с угасената в него сода за хляб и олиото, разбъркайте добре. Изсипете сместа в кладенчето. След което изсипете кваса (шупналата мая) и останалото топло прясно мляко.

Замесва се тесто до появата на мехури по него. След което топката тесто се удря 100 пъти по масата, при което чувстваш как тестото се отпуска, става по-меко и по-хубаво и лесно втасва.

Връща се в съда, в който е замесено, покрива се с свежо фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.

Следва оформянето на питата – то е според вашето желание. Аз разточих тестото на една голяма кора, намазах я с леко затоплената мазнина, поръсих навсякъде от натрошеното сирене и след това я навих на руло, а рулото на охлюв. Охлюва поставих в намазаната със свинска (неразтопена) мас тава (при мен е долната част на електрическата ми тенджера) с диаметър 25-26 см.

Оформената празнична погача се покрива със свежо фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса втори път, отново до удвояване на обема й.

Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1ч.л.), и се поръсва със сусама.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 10 минути се намалява на 150 градуса и се оставя само на включен долен реотан (ако имате тази опция) и се пече до готовност (проба с клечка, да е суха като се извади), като от време на време пак се включва горния реотан, за да може да се опече и отгоре хубаво.

Времето за печене е различно и зависи от фурната и от печката ви, но обикновено е от 40 до 60 минути. Ако се налага погачата се покрива с хартия, за да не изгори отгоре, докато се опече напълно.

Готовата пита аз я оставям около 10 минути да постои в тавата. След това я изваждам и слагам върху решетка до пълното й изстиване, покрита с кърпа. По желание за гланц може да се намаже внимателно отгоре с четка с олио или с краве масло.

Поднася се с традиционната шарена сол или мед!

Да ви е сладичко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Предполагам, че количеството на содата е правописна грешка и вероятно е 1 ч.л.
02.01.2019 08:44
1
1
Покажи всички подкоментари