Начин на приготвяне
В тенджера или друг дълбок съд сипваме пълнозърнестото брашно. Към него добавяме и семената – слънчогледовите семки (които предварително сме измили), сусама и маковото семе. Прибавяме и нарязаните маслини.
Подправяме със сушения босилек и ронената чубрица, хималайската фина сол.
Активираме хлебната сода с ябълковия оцет и разбъркваме равномерно всичко заедно. Изливаме чаената чаша вода и започваме да замесваме тесто.
Постепенно доливаме и още половин или две трети от чашата с вода. Омесваме меко и еластично тесто. Разделяме го на 6 равни части, които оформяме на топки и оставяме.
Взимаме първата и разточваме с ръце дълъг равномерен шнур с дебелина около 3 см. Както е показано в снимките, усукваме в плитка и питката е готова. Повтаряме това и с другите топки и ги подреждаме в предварително намазнена с шарлан тава, достатъчно голяма, за да ги побере всичките едновременно.
Намазваме ги и тях (и отгоре и отстрани) с шарлан с помощта на силиконова четчица. Печем ги на 200 градуса за 30 минути.
След като са готови, ги покриваме в кърпа.
Поднасяме топли и ароматни!
Достойни питки за празнична трапеза!
Чудно Вкусно!