Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнозърнести плетени питки с маслини и босилек

Пълнозърнести плетени питки с маслини и босилек

Пълнозърнести плетени питки с маслини и босилек
Снимка: Илиана Първанова
1 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ароматни и здравословни - не пропускайте да си запишете рецептата за тези пълнозърнести плетени питки с маслини и босилек"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 5 ч.ч.
  • слънчогледови семки - 1 шепа
  • сусам - ½ шепа
  • мак - ½ шепа
  • маслини - 1 шепа (нарязани на парченца)
  • чубрица - 6 щипки
  • босилек - 3 щипки (сушен)
  • хималайска сол - 1 ч.л. фина
  • хлебна сода - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 4 - 5 ч.л.
  • вода - 1 и 2/3 ч.ч.
  • шарлан - 10 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера или друг дълбок съд сипваме пълнозърнестото брашно. Към него добавяме и семената – слънчогледовите семки (които предварително сме измили), сусама и маковото семе. Прибавяме и нарязаните маслини.

Подправяме със сушения босилек и ронената чубрица, хималайската фина сол.

Активираме хлебната сода с ябълковия оцет и разбъркваме равномерно всичко заедно. Изливаме чаената чаша вода и започваме да замесваме тесто.

Постепенно доливаме и още половин или две трети от чашата с вода. Омесваме меко и еластично тесто. Разделяме го на 6 равни части, които оформяме на топки и оставяме.

Взимаме първата и разточваме с ръце дълъг равномерен шнур с дебелина около 3 см. Както е показано в снимките, усукваме в плитка и питката е готова. Повтаряме това и с другите топки и ги подреждаме в предварително намазнена с шарлан тава, достатъчно голяма, за да ги побере всичките едновременно.

Намазваме ги и тях (и отгоре и отстрани) с шарлан с помощта на силиконова четчица. Печем ги на 200 градуса за 30 минути.

След като са готови, ги покриваме в кърпа.

Поднасяме топли и ароматни!

Достойни питки за празнична трапеза!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: