Начин на приготвяне
В 50 мл вода се слагат щипка захар, щипка брашно и маята. Оставя се да шупне за 10-15 мин (на топло).
Брашното се пресява, към него се добавят солта, захарта, водата (да не е студена), разтопеното масло и готовата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто. Месим около 7 мин, докато тестото стане гладко и еластично.
Оформяме го на топка, която леко намазваме с олио и оставяме да втаса за 60 мин на топло покрито. За това време трябва да удвои размера си.
След като втаса, тестото се слага върху набрашнена плоскост и се меси отново за 7 мин.
Оформя се в желаната форма, поставя се в предварително намаслена и леко набрашнена тава. Така се оставя да втаса отново за 40 мин.
След втасването тестото се намазва с разбитото яйце и се поставя ниско в предварително загрята на 190°C фурна.
Пече се до кафеникав загар. Изстива върху решетка покрита с кърпа.
За декорацията на питката може да отделите малко от тестото, аз лично направих ново от вода и брашно (твърдо).