Велинградски Козунак

София В.София В.Новак131420
07/01/2019
"Козунак за чудо и приказ по изпитана рецепта - опитайте да видите, че и на вас ще ви се получи така "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 855
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото в голям съд още в събота преди Великден.

Разбъркваме маята с 50 мл вода, щипка брашно и щипка захар. Оставяме да шупне.

Замесва се тесто с брашното, настърганите лимони и 2/3 от стафидите, затопленото прясно мляко със захарта и яйцата и готовата мая. В края на замесването се прибавя предварително разтопената мазнина. Тестото се меси продължително време - около 15 мин.

Тесто се оставя да втаса през целия ден на топло, като се премесва през 2 часа. Така приготвения козунак става на конци. Привечер към тестото прибавяме 2/3 от орехите.

За по-бързо приготвяне на козунаците, може втасването да се прави с помощта на фурната. Слагаме тестото да втаса за 60 мин на 40°C във фурната (покрито с кърпа), месим 10 мин, втасва пак за 60 мин, месим за много кратко и продължаваме...)

От приготвеното козуначено тесто се оформят козунаци с различни плетки (3 или 4-ка). Козунаците се поставят в тави или в специални форми, намазани с масло и набрашнени. Оставят се да втасат отново за около 30-40 мин.

След втасването по повърхността им набождаме орехови ядки, бадеми, стафиди. Намазва се с разбит жълтък и поръсваме със захар.

Пече се в умерена фурна 180°C за около 40 мин.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар