Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Празничен козунак с локум

Празничен козунак с локум

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Празничен козунак с локум
Снимка: Елица
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"От нас да го знаете, винаги има причина да приготвите разкошен Празничен козунак с локум"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 1.2 г
  • захар - 220 г
  • мая - 42 г прясна
  • прясно мляко - 380 мл
  • масло - 100 г разтопено
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 прахчета
  • ром - 30 мл
  • стафиди - 100 г тъмни
  • локум - 150 - 200 г
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура, това е изключително важно!

Отделете 200 мл от млякото, а останалото затоплете до телесна температура и разтворете в него маята с 1 с.л. захар и оставете да шупне. В отделеното мляко разтворете захарта и разбийте яйцата, като отделите един жълтък за намазване.

Накиснете стафидите в малко ром, за да омекнат.

Пресейте 1 кг от брашното два пъти, направете кладенче и сложете в него щипка сол, ванилията и разтопеното масло.

Прибавете яйчено-млечната смес и започнете да замесвате тесто, като постепенно добавяте и от млякото с маята.

Месете до поемане на всички продукти и получаване на тестена топка.

Вземете от останалите 200 г брашно и поръсете върху масата или кухненския плот. Сложете топката тесто и месете енергично, като междувременно мажете ръцете си с олио. Целта е да вкарате олиото в тестото, разтегляйте с ръце и месете около 15-20 мин до пълното усвояване на мазнината. Трябва да ви се получи меко, еластично и гладко тесто.

Месенето е яко, но козунаците изискват тази процедура..

Сложете готовото тесто в подмазана с олио дълбока купа или тенджера, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса. Втасването отнема около 2 часа, зависи от топлината в помещението. Може да го сложите и в загрята изключена фурна, но аз не съм почитателка на тази процедура. Тестото трябва да е поне удвоило обема си.

След като втаса, извадете го, изкарайте въздуха, като го натиснете леко и разделете на 8 еднакви по големина тестени топчета. От това тесто ще направите два големи козунака.

Готовите топчета оформете на дълги ленти, поръсете с нарязан на парченца локум и изцедените стафиди и оформете фитили. Оплетете 4 бр. от фитилите и оформете козунака. По същия начин направете и другия козунак.

Прехвърлете козунаците внимателно във форми, покрити с хартия за печене, покрийте отново с домакинско фолио и оставете да втасат за още 1 час.

Разбийте отделения жълтък и намажете с него козунаците. Поръсете с кристална захар, може да я навлажните леко, така няма да се разтопи и изгори.

Сложете козунаците да се пекат във фурна с вентилатор на 170 градуса за около 40-50 мин.

Наблюдавайте ги по време на печенето, ако почнат да прегарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.

Извадете готовите козунаци с локум, махнете хартията за печене и поставете върху метална скара да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: