Начин на приготвяне
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и една супена лъжица от брашното. Оставя се за кратко да се активира. В отделна купа се сипва прясното мляко, добавят се разбитите яйца, олиото и солта.
Брашното се пресява, прави се кладенче, сипва се шупналата мая и сместа с прясното мляко. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. Оформете питата, както на вас ви харесва.
Аз разделих тестото на шест равни части, оформих на питки. Всяка разточих на не много тънка кора.
Пет от корите разрязах на четири триъгълника, на всеки триъгълник в средата направих разрез и завих на кифличка.
Подредих в намаслена тава на два кръга. Шестата кора завих на руло, нарязах по диагонал и подредих във вътрешния кръг, между кифличките. Питата се оставя да втаса за 20 минути.
Маже се с разбития с прясното мляко жълтък и се пече на 180 градуса за 35-40 минути.