Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Мусака от моркови и телешка кайма

Мусака от моркови и телешка кайма

Даяна НиколоваДаяна Николова
Помощник Готвач
432781101
Мусака от моркови и телешка кайма
Снимка: Mirela Slavova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Искате ли да опитате уникална мусака, която се приготвя без картофи - ето изпитана рецепта за мусака от моркови"

Необходими Продукти

  • моркови - 500 - 600 г
  • телешка кайма - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 3/4 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се обелват и се нарязват на парченца, колкото режете картофите за мусака. Който реши да не ги бели, трябва да ги измие много добре, за да не предадат горчивина на ястието.

Лукът се обелва и нарязва на ситно. Заедно с морковите се задушават с малко зехтин или свинска мас в дълбок съд или тиган. След като лукът е поомекнал малко, се добавя и каймата. Разбърква се добре и се овкусява със сол и черен пипер.

След като каймата се позадуши, се слага и доматеното пюре (или доматен сок, ако някой има под ръка). Оставя се за още около 5 минути на огъня и след това се изсипва в подходяща тавичка.

Слага се 1 пръст вода в тавата.

Прави се заливка от киселото мляко, содата и разбитото яйце. С нея, още преди да се метне ястието, се залива и така се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: