Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с телешка кайма и дебела заливка

Мусака с телешка кайма и дебела заливка

Мусака с телешка кайма и дебела заливка
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
20/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Дори и да не обичате да готвите, задължително трябва да умеете да правите страхотна мусака като нашата"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 1 кг
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава стар
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - 3 щипки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 3 щипки
  • домати - 400 г от консерва
  • захар - 1 щипка
  • олио - 50 мл
  • за заливката
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета.

Моркова обелете и настържете, а лука обелете и нарежете на ситно.

Сгорещете олиото в дълбок съд и добавете лука и морковите.

Размийте каймата с малко вода и я добавете в съда.

Бъркайте с телена бъркалка, докато стане на трохи. Овкусете с половината подправки и гответе, докато каймата се запържи.

След това добавете доматите от консерва, щипка захар и картофите, разбъркайте, добавете малко вода и гответе под капак, докато картофите се сварят.

След което махнете капака и гответе още няколко минути, докато течността изври. Добавете и магданоза.

Докато течността изври, си подгответе заливката - в купа чукнете яйцата и разбийте с щипка сол.

Добавете прясното мляко и добавяйте постепенно брашното, като бъркате добре, за да не останат бучки.

Прехвърлете мусаката в йенска тава и залейте със заливката за мусака, като разпределите навсякъде.

Печете мусаката в загрята на 180 °C фурна, докато се изпече заливката.

Да ви е сладко с тази мусака от картофи и телешка кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Хубава мусака стана!
20.02.2024 21:47
1
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
При писането на рецептата, съм писала да се добави прясно мляко в заливката, а всъщност се слага киселото, което е посочено в рецептата. А брашното е 200 грама, а не една чаена чаша
07.10.2021 22:20