Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Черновръшки тутманик

Черновръшки тутманик

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Черновръшки тутманик
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Този тутманик няма да се изяде сам, затова като си запишете рецептата, идвайте да го опитаме"

Необходими Продукти

  • брашно - 480 - 500 г
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 130 мл
  • яйца - 3 бр. XL
  • олио - 30 мл
  • масло - 80 г меко(или маргарин)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - около 2 с.л.
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко прясното мляко, не трябва да надвишава телесната температура - 37 градуса. Разтворете в него захарта и маята и оставете за няколко минути да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцата - леко разбити, без единия жълтък, който оставете за намазване накрая. Сипете в кладенчето и шупналата мая и олиото .

Замесете гладко тесто, добавяйки си по мъничко брашно, ако е нужно. В процеса на месене сложете и солта.

Оформете тестото на топка и поставете в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и изчакайте да втаса за 1 час в топло помещение.

Втасалото тесто разделете на три равни части и всяка разточете на тънка кора, намазвайте обилно с мекото масло и поръсвайте със натрошено сирене, полагайки ги една върху друга. Върху третата кора сложете само масло.

Навийте на руло, отрежете краищата му и ги разположете в центъра на намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 24 см.

Останалата част от рулото нарежете на триъгълници и ги подредете наоколо, оставяйки разстояние между тях.

Отново изчакайте тутманика да бухне и втаса втори път- около 40-50 минути.

Намажете с разбития с малко водичка жълтък и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до хубав златист загар.

След като извадите тутманика от фурната го оставете да се поохлади върху решетка. Може да консумирате черновръшкия тутманик и леко топъл, разкошен е!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Димитрова
Марияна Димитрова
Страхотен тутманик се получи. Благодарности за рецептата. Много вкусен. Бързо и лесно се прави. Добре обяснено.
11.02.2019 19:03
3
Росица Петрова
Росица Петрова
Много добра рецепта. Ще присъства често на трапезата ни.
20.01.2019 19:28
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Солта в рецептата е 2 ч.л., не супени. Моля за извинение. Благодаря :)
19.01.2019 12:43
1