Халва от грис

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
326
44
58
25/03/2013
"Да вдигнат ръце всички почитатели на турската кухня и най-вече турските десерти. Даже вдигнете две ръце, за да сме сигурни, че няма да си взимате от нашата чиния."
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо8 150
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • грис - 200 г
  • мазнина - 125 г масло или растителна (маргарин)
  • захар - 200 г
  • вода - 400 мл
  • бадеми - 120 г филирани, може и начукани орехови ядки
  • канела - 3 г
* мерки и количества
Халва

Начин на приготвяне

Задушете гриса в мазнината до златисто. Залейте го със сироп, приготвен от захарта и водата и бъркайте, докато заври.

След 2-3 минути снемете от котлона, покрийте с чиста дебела кърпа и затворете плътно с капак.

Оставете да престои около 20 минути, разбъркайте леко с вилица и отново похлупете. Щом изстине, поръсете със смесените с канела и леко запечени на сух тиган бадеми/орехови ядки.

Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
Практичен и удобен аксесоар за съхранение
Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
6.30 лв.
Виж ››

Сигурен начин да опазите мъфините свежи и далеч от любопитните погледи на лакомниците е тази практична метална кутия

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Svetla
Svetla
26.03.2013 13:52
Така наречената "Грис - халва".
Тази рецепта ме връща в детството. Само да добавя - когато халвата е готова може да се ползва подходяща мъничка чашка или друга форма , която се пълни с грис халвата и после чашката се обръща.Колкото по-малка е чашката , толкова по-добре :)
0
0