Сладки кифли с локум

МариянаМарияна
Мастър Шеф
772
3k
2k
1k
7
21/01/2019
"И докато се обърне човек, половината сладки кифли с локум са изядени, толкова са вкусни "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 208
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме 3 ч.ч брашно и си правим кладенче по средата. Вътре слагаме 1 цяло яйце, олиото, 1 щипка сол и 1 к.л. сода.

В малка купичка си слагаме другото яйце и го разбиваме с вилица. Към брашното прибавяме ½ от него, а другата ½ отделяме на страна, защото ще ни е нужна за намазването на кифлите.

В друга купичка слагаме водата, прясното мляко, захарта и 3 с.л. брашно и объркваме с лъжица много добре. Прясното мляко и водата трябва да са топли. Дърпаме на страна да шупне. Сместа става гъста и с балончета отгоре. Добавяме и нея към брашното.

Замесваме меко тесто, гладко и пухкаво. Набрашняваме си плота и го доомесваме с ръце. Оформяме го на топка. Топката делим на 2 части и всяка оформяме на топки. Набрашняваме си плота и разточваме на гора с кръгла форма - не много дебела, с помощта на точилка.

По време на точенето си набрашняваме и топката тесто, кръга, който разточваме също, за да не лепне по точилката и да стане добре. Делима кората на 8 бр. равни по големина триъгълника с остър нож.

В началото на всеки триъгълник слагаме по 2/3 локумче, като го разтегляме с ръце да стане дълго като фитилче.

Навиваме кифлите към острата част и ги нареждаме на разстояние едно от друго в тавата на фурната, която предварително сме покрили с хартия за печене. Така правим и с другата топка. Общо са 16 кифли.

Тавата я покриваме с дебела кърпа в топла стая и оставяме да втаса. Нужно е 50 мин, за да бухната. Намазваме ги с разбитото яйце с помощта на четка. Върху всяка кифла слагаме по тънко парченце масло отгоре.

Печем кифличките с локум в загрята на 180°C предварително фурна до готовност. Стават още по-бухнали от содата, маята при втасване и от печенето.

Хапваме кифлите с локум топли с чай или кафе.

Да ви е сладко!

Много вкусни, меки и ароматни.

Механично метално сито за хубаво тесто
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
9.00 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар